7 arts: Belgische avant-garde (1922-1928)

CIVA

19:00 > 01:00
  • Expo

100 jaar geleden floreerde de avant-garde in Brussel. In 1922 lanceerden Pierre en Victor Bourgeois, Karel Maes, Pierre-Louis Flouquet en Georges Monier het invloedrijke tijdschrift 7 Arts. De Brusselaars waren vurige pleitbezorgers van de plastique pure (of: geometrische abstractie) en propageerden een synthese van alle kunsten. Schilderkunst, beeldhouwkunst, decoratieve kunst, literatuur, muziek en film werden voortaan bekeken vanuit de architectuur en stedenbouw. Heel snel kregen de oprichters bijval van bekende kunstenaars als Magritte, Servranckx, De Boeck, Peeters, Gailliard, Baugniet, Hoste, Jasinski en Gaspard.

Van 1922 tot 1928 zal het tijdschrift 7 Arts, gelanceerd door 5 jonge Brusselaars (architecten, schilders, een grafisch ontwerper, een musicus en een dichter) de polsslag nemen van de wereld en een synthese maken van wat Europa artistiek en intellectueel beroert. Maar de gangmakers van dit tijdschrift willen meer: ze willen op hun beurt de platgetreden paden verlaten. Met bovendien deze bijzonderheid: ze willen alle kunsten bekijken vanuit de architectuur. Al snel groeit hun tijdschrift uit tot een essentieel platform voor de promotie van de moderniteit, in België, uiteraard, maar ook in heel Europa, en zelfs daarbuiten.

De tentoonstelling vermengt de grote Belgische en internationale namen uit de geschiedenis van de kunst en de architectuur met minder bekende namen uit de avant-garde. Je maakt er kennis met de vijf grondleggers van 7 Arts - de dichter en theoreticus Pierre Bourgeois, zijn broer, de architect Victor Bourgeois, de schilder, grafisch vormgever en kunstcriticus Pierre-Louis Flouquet, de schilder en etser Karel Maes en de musicus en muziekrecensent Georges Monnier - en een aantal van hun compagnons de route zoals Servranckx, Magritte, Baugniet, De Boeck, Huib Hoste, Jean-Jacques Gaillard, Stanislas Jasinski, Jozef Peeters en Michel Seuphor.