Info

Brussels Museums

Brussels Museums is de vereniging die meer dan 120 musea in Brussel verenigt. Het verbindt, opent en promoot musea en kunstcentra via talrijke initiatieven zoals Museum Night Fever, de Nocturnes, de Brussels Card, de Art Nouveau Pass en het Open Museum-programma, dat op lange termijn streeft naar meer inclusieve ruimtes in musea.

Contact

Brussels Museums asbl
Kongingsgalerij, 15
1000 Brussel
+32 (0) 2 512 77 80
info@​brusselsmuseums.​be
brus​selsmu​se​ums​.be

Infopunt Koningsplein

Kom vanaf woensdag 19.10 oktober ons Infopunt op het Koningsplein ontdekken. Tussen 13 en 18 uur staan wij ter plaatse om jullie vragen te beantwoorden en jullie goede raad te geven voor een geslaagde avond!

20.10 > 22.10 : 13u-18u
13.10 : 13u-01u

Toegankelijkheid

Sinds het begin heeft Museum Night Fever tot doel gehad jongeren te betrekken in de musea. De programmatie van het evenement wordt specifiek gemaakt door jonge kunstenaars, collectieven, jeugdhuizen of studenten uit kunstacademies en scholen en dit onder begeleiding van de musea. Door middel van deze verschillende cartes blanches” doorbreken deze talenten zich van het soms starre imago van museale instellingen. 

Dit jaar zet Museum Night Fever zich nog meer in voor een inclusief beleid. Een deel van het programma is opgezet om kunstenaars uit de LGBTQIA+-gemeenschappen aan te spreken en zo hun talenten en boodschappen, die in de gebruikelijke museumprogrammatie nog ondervertegenwoordigd zijn, in de spotlights te zetten. Brussels Museums werkt voortdurend aan meer inclusiviteit door structurele veranderingen in museuminstellingen via het OPEN MUSEUM-programma. 

Museum Night Fever verbetert dit jaar ook haar informatie voor mensen met een fysieke beperking. Er zal tijdens de avond een volledige toegankelijkheid test” worden uitgevoerd voor mensen met speciale behoeften via de onafhankelijke organisatie Access-i. De aanbevelingen van de organisatie zullen worden gebruikt om het evenement in de komende jaren op maat aan te passen en om, indien mogelijk, aangepaste routes voor te stellen aan iedereen.

De toegankelijkheid van de musea zoals nu gemeld is mede vastgesteld door handy.brussels in de gebruikelijke bezoeksituatie of, bij gebrek daaraan, door het museum zelf voor deze editie van Museum Night Fever. Zoals gezegd zal de organisatie Access-i ook voor de volgende editie een nauwkeurigere toegankelijkheidsaudit uitvoeren op de avond van Museum Night Fever.

Duurzaamheid

Om de ecologische impact van een grootschalig evenement als Museum Night Fever te verminderen en om het probleem van de koolstofuitstoot in de culturele sector aan te pakken, stellen wij dit jaar een duurzaamheidscharter op dat de basis legt voor jaarlijkse verbeteringen. Dit werk werd gerealiseerd in samenwerking met EventChange (asbl Pastoo)

Het aanmoedigen van zachte mobiliteit bij zowel de werknemers als het publiek, het beperken en op de juiste manier verwerken van afval, het herzien van de productie van goodies, het aanpassen van de productie van communicatiemateriaal en het samenwerken met lokale partners en lokale bedrijven voor het evenement zijn allemaal eco-acties waarmee wij willen bijdragen tot duurzame ontwikkeling en musea willen aanmoedigen om deze praktijken in hun dagelijkse werking te integreren.

FAQ

Hoeveel kost Museum Night Fever ? 

Een standaard Museum Night Fever-pass kost € 14 in voorverkoop en € 18 op de dag zelf. 

Een Museum Night Fever + Afterparty pass (C12) kost € 24 in voorverkoop en € 28 euro op de dag zelf.

Zijn er kortingen voor Museum Night Fever? 

Museum Night Fever is gratis voor kinderen tot 12 jaar (geen MNF-polsbandje nodig).

De Museum Night Fever pass kan worden gekocht met het ticket voor Article 27 (€ 1,25).

Het is ook mogelijk met Paspartoe: kansentarief (€2) of de cultuurbon (€6) via Muntpunt en bij verschillende deelnemende musea. 

Dit jaar geeft het museumpassmusées ook recht op een korting van € 9 op een MNF standaardticket. Tickets met een museumpassmusées korting kunnen alleen bij de volgende musea worden gekocht: 

  • Tijdens de voorverkoop (19.09 > 21.10) en op de dag van het evenement 22.10 tot en met 17u: BELvue Museum, Boghossian Stichting (vanaf 29.09), Belgisch Stripmuseum, MIMA & WIELS. 
  • De dag van het evenement vanaf 19u: ARGOS, Koninklijk Museum van het leger en de krijgsgeschiedenis, Museum voor Kunst en Geschiedenis, art et marges museum, Autoworld, BELvue Museum, Boghossian Stichting, Belgisch Stripmuseum, CIVA, Design Museum Brussels, Riolenmuseum, Fondation A, Garderobe Mannekenpis, Broodhuis - Museum van de stad Brussel, MIMA, Mode & Kant Museum, MoMuse, Joods Museum van België en WIELS.

Kan ik op de avond zelf een pas kopen? 

Natuurlijk. Kopen kan in alle deelnemende musea vanaf 19.00 uur behalve: (1000) Museum van de Nationale Bank van België, CINEMATEK, Coudenbergspaleis, Sint-Gorikshallen, KANAL - Centre Pompidou (1047) Huis van de Europese Geschiedenis en Parlamentarium.

Kan ik mijn voucher eerder inwisselen voor de MNF pas?

Ja, vanaf woensdag 19 oktober om 1 uur bij ons infopunt op het Koningsplein. Anders in de deelnemende musea op de avond van het evenement.

Moet ik reserveren om deel te nemen aan de activiteiten? 

Neen. De artistieke activiteiten vinden doorlopend of af en toe plaats tijdens Museum Night Fever. Meer informatie over het programma en het tijdschema vind je in de rubriek programma.

Moet ik extra betalen voor de pendeldiensten? 

Nee, deze zijn inbegrepen bij de aankoop van de Museum Night Fever Pass! 

Kan ik het gewone MIVB-net (bus, tram en metro) gebruiken met mijn MNF Pass?

Neen. Je MNF Pass geeft alleen toegang tot de MNF pendelbussen en het Noctis netwerk (tussen 0:00 en 3:00). Je herkent de speciale pendelbussen aan het MNF-logo op de voorkant van de bussen. Je MNF-pas geeft geen toegang tot de gewone bus-, tram- en metrolijnen van de MIVB.

Waar kan ik mijn MNF Pass kopen?

Online via onze ticketpagina of in de verkooppunten die onderaan deze pagina worden vermeld.

In welke musea kan ik mijn MNF Pass gebruiken voor extra gratis toegang tot 26 november?

Alle deelnemende musea van deze editie!

Heb ik een pass nodig als ik maar één museum wil bezoeken? 

Ja, het principe van het evenement is om de bezoekers mogelijkheid te geven om verschillende bezoeken op één avond te doen. 

Is mijn museumpassmusées geldig tijdens Museum Night Fever? 

Het museumpassmusées geeft recht op een korting van € 9 op de Museum Night Fever Pass. Houders van een museumpassmusées kunnen hun pass alleen in de volgende musea kopen: 

  • Tijdens de voorverkoop (19.09 > 21.10) en op de dag van het evenement 22.10 tot en met 17u: BELvue Museum, Boghossian Stichting (vanaf 29.09), Belgisch Stripmuseum, MIMA & WIELS. 
  • De dag van het evenement vanaf 19u: ARGOS, Koninklijk Museum van het leger en de krijgsgeschiedenis, Museum voor Kunst en Geschiedenis, art et marges museum, Autoworld, BELvue Museum, Boghossian Stichting, Belgisch Stripmuseum, CIVA, Design Museum Brussels, Riolenmuseum, Fondation A, Garderobe Mannekenpis, Broodhuis - Museum van de stad Brussel, MIMA, Mode & Kant Museum, MoMuse, Joods Museum van België en WIELS. 

Is Museum Night Fever toegankelijk met een rolstoel? 

Natuurlijk. De lijst van toegankelijke musea tijdens de avond is te vinden via de programmapagina, met gebruikmaking van het filter PBM toegankelijkheid”. Op de pagina’s van elk museum worden, waar nodig, nadere bijzonderheden verstrekt.

In welk museum kan ik wachtrijen verwachten? 

In het beste geval in geen enkel museum, maar we zijn van plan om op de avond van het evenement real-time updates te geven op de homepage! In sommige musea zullen er ook Extra-Muros activiteiten plaatsvinden voor tijdens het wachten.