34 musea doen op 22 oktober mee aan Museum Night Fever

Museum Night Fever keert op zaterdag 22 oktober 2022 van 19.00 tot 01.00 uur terug voor haar 15e editie. Met 34 musea verspreid over Brussel is dit de grootste editie die ooit is georganiseerd.

Zoals elk jaar biedt Museum Night Fever haar bezoekers de kans om hun eigen originele parcours samen te stellen aan de hand van een honderdtal artistieke activiteiten die het resultaat zijn van samenwerkingen tussen jonge multidisciplinaire kunstenaars, collectieven of kunstscholen en de Brusselse musea. Het doel van het evenement? Musea omvormen en ontleden op de meest originele manier voor het grootste plezier van alle toeschouwers.

Om de Museum Night Fever-ervaring te vergemakkelijken, zullen de hele avond pendeldiensten van de MIVB tussen de verschillende deelnemende musea rijden en als nieuwigheid zullen ook historische trams en bussen één van de voorgestelde shuttlediensten verzorgen.

Een andere nieuwigheid sinds de opheffing van de covid-beperkingen: de maximumcapaciteit van de deelnemende musea is opnieuw gegarandeerd en er wordt een afterparty gehouden in C12 om de avond in stijl af te sluiten!

CARTE BLANCHE VOOR DE PROGRAMMATIE

Wat de programmatie betreft, hebben de musea beroep gedaan op een honderdtal jonge kunstenaars aan wie zij voor één avond carte blanche hebben gegeven om hun tentoonstellingen opnieuw te interpreteren door middel van hun praktijk of gewoon om een feestelijke sfeer te creëren. Immersieve installaties, concerten, dj-sets, participatieve workshops, dans, urban circus, modeshows, poëzie en silent disco: de feestelijke en informele sfeer van Museum Night Fever is een unieke gelegenheid voor wie nog aarzelt om de deur van musea open te duwen.

Dit jaar zet Museum Night Fever zich nog meer in voor een inclusief beleid. Een deel van de programmatie is het resultaat van een projectoproep aan kunstenaars uit de LGBTQIA+-gemeenschap om zo hun talenten en boodschappen, die in de gebruikelijke museumprogrammatie nog ondervertegenwoordigd zijn, in de spotlights te zetten.

Museum Night Fever verbetert dit jaar ook haar informatie voor mensen met een fysieke beperking. Er zal tijdens de avond een volledige toegankelijkheid test” worden uitgevoerd voor mensen met speciale behoeften via de onafhankelijke organisatie Access-i. De aanbevelingen van de organisatie zullen worden gebruikt om het evenement in de komende jaren op maat aan te passen en om, indien mogelijk, aangepaste routes voor te stellen aan iedereen.

EEN MASSA-EVENEMENT MET EEN DUURZAME BETROKKENHEID

In 2019 en 2021 verwelkomde Museum Night Fever respectievelijk 17.000 en 12.000 mensen, van wie gemiddeld 75% jonger was dan 35 jaar.

Om de ecologische impact van dit grote evenement te verminderen en het probleem van de koolstofuitstoot in de culturele sector aan te pakken, stelt Museum Night Fever dit jaar een duurzaamheidscharter op dat de basis legt voor jaarlijkse verbeteringen.

Het aanmoedigen van zachte mobiliteit bij zowel de werknemers als het publiek, het beperken en op de juiste manier verwerken van afval, het herzien van de productie van goodies, het aanpassen van de productie van communicatiemateriaal en het samenwerken met lokale partners en lokale bedrijven voor het evenement zijn allemaal eco-acties waarmee wij willen bijdragen tot duurzame ontwikkeling en musea willen aanmoedigen om deze praktijke in hun dagelijkse werking te integreren.

DEELNEMENDE MUSEA

De musea die dit jaar opnieuw deelnemen aan de Museumnacht : ARGOS, art et marges musée museum, Autoworld Brussels, Choco-Story Brussels, CINEMATEK, CIVA, Fondation A, Fondation Boghossian - Villa Empain, GardeRobe MannekenPis, Groot Koninklijk Serment en van St-Joris der Kruisboogschutters, Sint-Gorikshallen, Huis van de Europese Geschiedenis, Maison des Arts, Broodhuis – Museum van de stad Brussel, MIMA - Millennium Iconoclast Museum of Art, MoMuse - Gemeentelijk Museum van Sint-Jans-Molenbeek, BELvue Museum, Museum van de Nationale Bank, Belgisch Stripcentrum, Riolenmuseum, Joods Museum van België, Mode & Kant Museum, Museum voor Natuurwetenschappen, Coudenbergpaleis, Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis en WIELS.

Andere musea na enkele jaren afwezigheid opnieuw een comeback maken zijn het Museum voor Kunst en Geschiedenis, het Parlamentarium, Train World, het Design Museum Brussel en KANAL - Centre Pompidou, dat de tentoonstelling Kinshasa (N)Tonga, tussen toekomst en stof” en verschillende performances zal presenteren in hun tijdelijke ruimte K1.

En daar bovenop nemen Fondation Thalie, ISELP en La Loge voor de allereerste keer deel.

PRAKTISCHE INFORMATIE

De 34 musea openen hun deuren van 19.00 tot 01.00 uur.

De Afterparty vindt plaats in C12 vanaf middernacht.

Voor de voorverkoop - 19.09 > 21.10

Standaard ticket € 14

Ticket +afterparty € 24

Op de dag van het evenement - 22.10

Standaard ticket € 18

Ticket +afterparty € 28

Mensen met een museumpassmusées krijgen € 9 korting.

De deelnametarieven voor mensen met een laag inkomen : artikel 27 (€ 1,25) en paspartoe kansentarief (€ 2) zijn van toepassing.

Verkooppunten

Online op onze ticketspagina.

+ Fnac België winkels & fnac​.be, visit.brussels toerisme infobalies & visit.brussels website, Muntpunt, PointCulture ULB + verschillende musea (zie website)

De voorverkoop begint op 19 september (online) en is beschikbaar hier.

Het volledige programma staat vanaf 28 september online.