09.06.2020

Museum Night Fever: Editie 2020 zaterdag 3 oktober geannuleerd

De editie van Museum Night Fever 2020, oorspronkelijk voorzien op zaterdag 14 maart en vervolgens uitgesteld naar 3 oktober 2020, zal uiteindelijk niet doorgaan.

Brussels Museums vzw heeft deze moeilijke beslissing genomen als gevolg van de bestaande maatregelen rond social distancing. In deze context is de organisatie van een grootschalig publieksevenement, met tal van artistieke partners en musea, uitermate complex, niet enkel op logistiek maar zeker ook op financieel vlak.

Hieronder kunt u de integrale verklaring lezen die we verspreiden naar onze bezoekers:

Beste allen,

De editie van Museum Night Fever 2020, oorspronkelijk voorzien op zaterdag 14 maart en vervolgens uitgesteld naar 3 oktober 2020, zal uiteindelijk helaas niet kunnen doorgaan.

Zoals jullie wellicht wel kunnen vermoeden, is het met heel veel pijn in het hart dat we deze beslissing moeten nemen.

Enkele weken geleden mochten de musea opnieuw hun deuren openen. De heropening was er één van heel veel ‘goesting’ en opluchting, maar tegelijk ook (bang) afwachten en kleine bezoekersaantallen door het naleven van de regels rond social distancing. Deze regels, hoewel fundamenteel voor ieders veiligheid, zorgen er echter voor dat de onthaalcapaciteit van de musea fors wordt gelimiteerd en bijgevolg dat de organisatie van een groot evenement zoals Museum Night Fever een uiterst complexe operatie wordt. In normale tijden zouden zo’n 17.000 bezoekers zorgeloos deelnemen aan dit grote museumfeest en zich vrij van het ene museum naar het andere bewegen. Sinds covid-19 is dit alles onmogelijk geworden. Omdat wij geen manier zien om de zo kenmerkende sfeer en spontaneïteit van MNF te verzoenen met de veiligheid van onze bezoekers en medewerkers, kiezen wij ervoor om deze editie te annuleren. Alle mogelijke scenario's werden uitgebreid bekeken, maar het beperken van het aantal bezoekers, het verplichte reserveren van alle activiteiten, het afstand houden: dit alles wringt met de spirit van MNF en zeker ook met de financiële haalbaarheid ervan.

Als vereniging zonder winstoogmerk, die sterk afhankelijk is van eigen inkomsten, blijkt het onmogelijk geworden om een editie van Museum Night Fever te laten doorgaan zonder dat we hiervoor op ons normale bezoekersaantallen kunnen rekenen. Deze simpele vaststelling verplicht ons om niet alleen onze bezoekers teleur te stellen, maar ook onze jongerenpartners en musea. Zij delen onze passie, maar bevinden zich net als zovelen nu in een vaak zeer moeilijke situatie.

Museum Night Fever gaat niet door maar we werken al aan een nieuw project voor dit najaar, dat beter aangepast is aan de huidige situatie en de veiligheid van iedereen kan garanderen. Het moet een bij uitstek positief project worden.

We hopen in ieder geval dat jullie begrip kunnen opbrengen voor onze beslissing en dat jullie ons blijven steunen in de toekomst. Sinds 25 jaar timmeren we aan de weg naar meer open, toegankelijke en inclusieve musea en hierin zijn we nog lang niet uitverteld!

Steun en tickets

Had je al een polsbandje of een ticket voor de editie van 14 maart of 3 oktober?

Je kan je volledige ticket doneren en op die manier onze vereniging ondersteunen. We hebben je steun nodig. Heel erg bedankt dus om je ticket te doneren indien mogelijk.

Je ticket blijft geldig. Je kan hier een tegoedbon ontvangen voor ons nieuwe museumevenement dit najaar of voor een volgende editie van Museum Night Fever in 2021.

Wil je toch liever een terugbetaling, dan kan je deze hier aanvragen.

Bedankt voor jullie solidariteit en vertrouwen. Draag zorg voor jezelf en elkaar.