Museum van de Stad Brussel

Grote Markt
1000 Brussel

Het Museum van de Stad Brussel ligt in het historisch hart van de Stad, op de Grote Markt, één van de iconische plekken in de hoofdstad. Het museum is ondergebracht in een parel van neogotische architectuur: het gebouw dat ook wel het Broodhuis (in het Frans Maison du Roi) genoemd wordt, is in zijn geheel (en als een van de eerste in België) geklasseerd in 1936. Samen met de rest van de Grote Markt, is het sinds 2000 Werelderfgoed van de UNESCO.  

Vandaag worden in het museum meer dan 7.000 stukken bewaard: schilderijen, retabels, wandtapijten, maquettes, klein porselein, beelden, stadsplannen, archeologische vondsten, enz. Allemaal getuigen ze van de bewogen en boeiende geschiedenis van de stad. Op de tweede en bovenste verdieping van het museum kan je niet om het originele beeldje van Manneken-Pis heen. In de Eikstraat 19, een paar stappen verder en vlakbij de beroemde fontein, vind je de spiksplinternieuwe GardeRobe MannekenPis.     

De tentoonstelling ‘Baudelaire><Brussel’ ontdek je aan de hand van de teksten van de dichter. Het is een bezoek aan de hoofdstad van België tijdens de jaren 1860 met Baudelaire als gids.  Beleef een avond vol poëzie en 'spoken word' rond Baudelaires bekendste werk, ‘Les Fleurs du Mal’, gebracht door jongeren die zich inspireerden op Baudelaires teksten en brieven. ’Jullie gaven me modder, ik maakte er goud van’. Mooie uitnodiging nietwaar?